Er zijn zeer weinig middelen tegen virale ziekten op de markt. Als u zelf een griep doormaakt weet u dat u niet veel anders kan doen dan deze uitzieken. Zo gaat het ook bij onze huisdieren. De meeste virale ziekten kunnen door uw dier zelf makkelijk overwonnen worden. Jammer genoeg zijn er ook enkele erg pathogene virussen. Infectie met deze virussen betekenen een ernstig ziekte verloop dat soms zelfs resulteert in het overlijden van het dier.
Aangezien we, zoals eerder gezegd, weinig efficiënte middelen hebben tegen virussen gaan we onze huisdieren vooraf wapenen tegen mogelijke infectie. We vaccineren uw dier met verzwakte of gedode ziekteverwekkers. De eerste keer dat uw dier gevaccineerd wordt reageert zijn afweer hierop alsof het een actieve infectie doormaakt. Drie tot vier weken later wordt een booster gegeven. Hierna dient u jaarlijks éénmaal terug te keren voor de inentingen. We maken van deze gelegenheid ook graag gebruik om een algemene gezondheidscontrole uit te voeren.
Welke dieren vaccineren
Elk dier dient gevaccineerd te worden. Honden die de tuin niet verlaten of katten die het huis niet uitgaan zijn vaak minder blootgesteld aan ziekten. Hun weerstand is daarom van suboptimale kwaliteit. Als er dan toch ooit contact komt met een pathogeen virus (via een soortgenoot, schoenen, handen of kledij) dan is uw dier extra kwetsbaar.
We beginnen met de vaccinatie op jonge leeftijd en herhalen jaarlijks de inentingen zodat uw dier levenslang goed beschermd is.
Vaccinatieschema konijn
vanaf 5 weken | Nobivac Myxo-RHD plus |
1 jaar | Nobivac Myxo-RHD plus |
2 jaar | Nobivac Myxo-RHD plus |
Belangrijke ziekten bij het konijn
Hieronder bespreken we de belangrijkste ziekten die voorkomen bij het konijn.
- Myxomatose
- Viraal Hemorrhagisch syndroom/ Rabbit Haemorrhagic Disease